Krmarjenje po prepovedi TikTok: Kako se lahko podjetja prilagodijo in uspevajo v dobi po TikToku

Ustvarjeno 6 marec, 2024
poslovno prilagoditi

Uvod v prepoved TikTok-a V nenehno spreminjajoči se digitalni pokrajini so se morala podjetja prilagoditi različnim motnjam, a le malo jih je bilo tako pomembnih kot prepoved TikTok-a. Spomnim se dneva, ko je novica izbruhnila; to je povzročilo valove v poslovni skupnosti. TikTok, platforma družbenih medijev, ki je postala marketinški velikan, je bila nenadoma nedostopna na ključnih trgih. Kot nekdo, ki je zasidran v digitalnem trženju, sem to prepoznal kot ključni trenutek. Ni šlo le za izgubo platforme; šlo je za premislek o naših strategijah v prostoru, ki se je nenehno razvijal. Prepoved je vplivala na podjetja vseh velikosti. Za mnoge je TikTok postal pomemben del njihovih marketinških in oglaševalskih strategij. Edinstveni algoritem platforme in čista viralnost, ki jo je lahko ponudila, sta pomenila, da lahko en sam videoposnetek čez noč izstreli blagovno znamko v središče pozornosti. Ker je ta pot zaprta, so morala podjetja razmisliti o posledicah za svojo digitalno prisotnost in tokove prihodkov. Razlogi za prepoved so bili različni, od skrbi glede zasebnosti in nacionalne varnosti do geopolitičnih napetosti. Ne glede na vzrok je bil učinek takojšen in globok. Podjetja, ki so veliko vlagala v kampanje, osredotočene na TikTok, so se trudila spremeniti svoje strategije. Za mnoge je bil to opozorilo, ki je poudarilo, kako pomembno je, da ne dajo vseh jajc v en koš, digitalno gledano.

Razumevanje vpliva prepovedi TikTok na podjetja

Vpliv prepovedi TikTok na podjetja je bil večplasten. Sprva je bil prisoten občutek nevere. Kako bi lahko zaprli platformo s stotinami milijonov aktivnih uporabnikov? Za nekatera podjetja, zlasti tista, ki so svojo blagovno znamko zgradila okoli TikToka, je prepoved pomenila začetek iz nič na drugih platformah. Čas ne bi mogel biti slabši, saj je prepoved prišla sredi svetovne pandemije, ko so bile digitalne interakcije pomembnejše kot kdaj koli prej.

Tokovi prihodkov, ki so bili povezani z edinstvenimi mehanizmi sodelovanja TikTok, so doživeli udarec. Partnerstva vplivnežev, ki so bila osredotočena na osebnosti TikTok, so izgubila svoj sijaj, saj so ti vplivneži nenadoma ostali brez svoje primarne platforme. Podjetja so morala ponovno oceniti svoje trženjske proračune in sredstva prerazporediti na druge platforme in strategije, da bi ponovno pritegnila pozornost občinstva.

Poleg tega je prepoved poudarila negotovo naravo prevelikega zanašanja na eno samo platformo. Pokrajina digitalnega trženja je sama po sebi nestabilna; platforme se dvigajo in padajo, spreminjajo se algoritmi in spreminjajo se navade uporabnikov. Podjetja, ki so razširila svojo prisotnost v družabnih medijih, so bila v boljšem položaju, da bi prestala nevihto. Lahko bi izkoristili svoje obstoječe sledilce na drugih platformah, da ohranijo prepoznavnost in sodelovanje.

Alternative TikToku za podjetja

Ko je TikTok izginil iz trgovin z aplikacijami, so morala podjetja hitro najti alternative. Kot tržnik sem moral voditi svoje stranke skozi ta prehod in raziskovati druge platforme, ki so ponujale podobne funkcije in demografske podatke občinstva. Instagram Reels se je na primer izkazal kot močan tekmec. Njegov kratki format videoposnetkov je bil znan uporabnikom TikTok, zaradi uveljavljene uporabniške baze Instagrama pa je bil varna stava za nadaljnje sodelovanje v družbenih medijih.

YouTube je svojo igro okrepil tudi z uvedbo YouTube Shorts, ki je želel zapolniti praznino, ki jo je pustil TikTok. Čeprav je bil YouTube že dobro uveljavljena platforma, so Shorts podjetjem ponudili nov način za ustvarjanje hitre in privlačne vsebine, ki bi lahko dosegla široko občinstvo.

Druge platforme, kot sta Snapchat in Twitter, so predstavile funkcije za izkoriščanje trenda kratkih videoposnetkov. Snapchat's Spotlight in Twitter's Fleets sta bila, čeprav kratkotrajna, dokaz povpraševanja po vsebini, podobni TikToku. Podjetja so morala biti agilna, preizkušati te nove platforme in funkcije, da bi ugotovila, kje je njihova vsebina najučinkovitejša.

Najboljše prakse za ustvarjanje in deljenje videoposnetkov v slogu TikTok na drugih platformah

Prilagajanje novim platformam je pomenilo učenje nians ustvarjanja videoposnetkov v slogu TikTok, ki bi se dobro obnesli drugje. Ena najboljših praks, ki sem jih poudaril svojim strankam, je bila potreba po ohranjanju pristnosti in ustvarjalnosti, ki ju spodbuja TikTok. Videoposnetki bi morali biti še vedno povezani, zabavni in upoštevati trenutne trende, tudi če niso bili deljeni na samem TikToku.

Druga praksa je bila prilagajanje vsebine prednostim vsake platforme. Uporabniki Instagrama na primer cenijo estetsko kakovost in tematsko doslednost, tako da je bila vsebina lahko ležerna, kot je TikTok, vendar je bila pogosto pričakovana višja raven uglajenosti. Medtem lahko YouTubovo občinstvo išče nekoliko daljšo vsebino, tudi znotraj formata kratkih videoposnetkov, kar omogoča več pripovedovanja zgodb in sporočil blagovne znamke.

Tretja najboljša praksa je bila nadaljevanje uporabe vsebine, ki so jo ustvarili uporabniki. TikTok je uspeval zaradi sodelovanja svoje skupnosti in isto načelo bi lahko uporabili na drugih platformah. Spodbujanje uporabnikov, da ustvarijo lastne videoposnetke z blagovnimi oznakami ali izzivi, bi lahko ohranilo angažiranost skupnosti, zaradi katere je TikTok tako uspešen za podjetja.

Uporaba drugih platform družbenih medijev za doseganje občinstva TikTok

Prepoved TikToka je pomenila, da so morala podjetja ugotoviti, kam se je njihovo občinstvo preselilo, in vzpostaviti prisotnost na teh platformah. Eden od pristopov je bil uporaba analitike podatkov za sledenje, kje nekdanji uporabniki TikTok preživljajo svoj čas. Instagram in Facebook sta s svojimi robustnimi oglaševalskimi platformami zagotovila dragocen vpogled v vedenje in želje občinstva.

Poleg spremljanja podatkov sem podjetjem svetoval, naj aktivno sodelujejo s svojim občinstvom na teh platformah. To ni pomenilo le objavljanja vsebine, ampak tudi sodelovanje v pogovorih, odgovarjanje na komentarje in celo pridružitev ali sprožanje trendov. Bistveno je bilo ustvariti občutek skupnosti, ki bi se lahko kosal s tem, kar so zgradili na TikToku.

Poleg tega podjetja ne smejo spregledati moči navzkrižne promocije. S povezovanjem svojih različnih profilov v družabnih omrežjih in deljenjem vsebin na različnih platformah bi lahko svojo publiko TikTok usmerili v njihove nove digitalne domove. Ta strategija je pomagala ohraniti prepoznavnost blagovne znamke in zagotovila, da so se sledilci še naprej ukvarjali s svojimi najljubšimi blagovnimi znamkami, ne glede na platformo.

Orodja in viri za prenos videoposnetkov TikTok

Preden je prepoved začela polno veljati, so številna podjetja in ustvarjalci vsebin poskušali prenesti in ohraniti svoje videoposnetke TikTok. To je bil pomemben korak pri zaščiti njihove vsebine in njeni ponovni uporabi za uporabo na drugih platformah. Orodja za prenos videoposnetkov TikTok so v tem obdobju postala neprecenljiva, saj so uporabnikom omogočila shranjevanje videoposnetkov brez vodnega žiga, kar je naredilo preoblikovanje vsebine za druge platforme bolj profesionalno.

Ta orodja je bilo enostavno najti s preprostim iskanjem, vendar je bilo ključnega pomena, da uporabite zanesljiva in varna. Spletna mesta in aplikacije, ki so ponujale storitve prenosa videoposnetkov TikTok, so pogosto priložila navodila, zaradi česar je postopek preprost. Vendar sem stranke vedno opozarjal, naj spoštujejo zakone o avtorskih pravicah in zasebnosti, ko spreminjajo vsebino.

Imeti knjižnico vsebine, pripravljeno za urejanje in skupno rabo drugje, je bila pomembna prednost. Podjetjem je omogočilo vzdrževanje doslednega urnika objav med prehodom na druge platforme, s čimer je zagotovilo, da je njihovo občinstvo ostalo vključeno in obveščeno o tem, kje jih najti po TikToku.

Dekle Tiktok doba

Iskanje najboljših časov za objavo na alternativnih platformah TikTok

Medtem ko je imel TikTok svoje največje čase za angažiranost uporabnikov, je imela vsaka alternativna platforma svoje edinstvene vzorce. Odkrivanje najboljših časov za objavo na teh platformah je bilo ključnega pomena za ohranjanje vidnosti in angažiranosti. Orodja za analitiko, ki so jih zagotovile same platforme, kot sta Instagram Insights in YouTube Analytics, so bila ključna pri ugotavljanju, kdaj so bili uporabniki najbolj aktivni.

Obrnil sem se tudi na analitične storitve tretjih oseb, ki so ponujale bolj poglobljene podatke, kar je pomagalo dodatno izboljšati urnike objav. Šlo je za proces poskusov in napak, saj so se optimalni časi objave pogosto razlikovali glede na panogo podjetja, demografske podatke občinstva in vrsto vsebine, ki se deli.

Doslednost je bila še en ključni dejavnik. Vzpostavitev rednega urnika objav je sledilcem pomagala vedeti, kdaj lahko pričakujejo novo vsebino, kar je ustvarilo občutek pričakovanja in rutine, ki je koristil tako občinstvu kot blagovni znamki.

Raziskovanje priljubljenih pesmi TikTok in trendov na drugih platformah

TikTok je bil znan po svoji glasbeni vsebini in virusnih trendih, ki so spremljali priljubljene pesmi. Čeprav platforma ni bila več dostopna, je kulturni vpliv teh trendov ostal. Za podjetja je bilo pomembno, da še naprej uporabljajo ta vidik ustvarjanja vsebine, tudi na drugih platformah.

Številne pesmi, ki so postale uspešnice na TikToku, so bile na voljo v storitvah pretakanja in jih je bilo mogoče zakonito uporabljati v vsebinah na drugih platformah, če je bila pridobljena ustrezna licenca. Te privlačne melodije in povezani plesni gibi ali izzivi so lahko še vedno del vsebinske strategije blagovne znamke in pomagajo ohranjati povezavo z občinstvom TikTok.

Poleg tega je bilo spremljanje nastajajočih trendov tako pomembno kot kdaj koli prej. Sodelovanje v teh trendih je podjetjem pomagalo, da so ostala relevantna in primerljiva, kar je bil temelj TikTokove privlačnosti. To je bil opomnik, da čeprav bi se platforma lahko spremenila, so temeljna načela privlačne vsebine ostala nespremenjena.

V živo na alternativnih platformah: vodnik za podjetja

TikTokova funkcija v živo je bila zmogljivo orodje za sodelovanje v realnem času in njena odsotnost je bila zelo občutna. Vendar so druge platforme ponujale podobne zmogljivosti in za podjetja je bilo bistveno, da jih učinkovito uporabljajo. Platforme, kot sta Instagram Live in Facebook Live, so ponudile priložnosti za povezovanje z občinstvom na neposreden in oseben način.

Podjetja sem spodbujal, naj se teh sej v živo lotijo z jasnim načrtom. Ne glede na to, ali je šlo za vprašanja in odgovore, predstavitev izdelka ali pogled v zakulisje, je struktura pripomogla, da je seja ostala privlačna in povezana z blagovno znamko. Pomembno je bilo tudi vnaprej promovirati te dogodke v živo in tako zagotoviti dober obisk.

Interaktivnost je bila ključ do uspešne seje v živo. Spodbujanje sodelovanja gledalcev s komentarji in odzivi je naredilo izkušnjo prijetnejšo tako za občinstvo kot za voditelja. Ta raven interakcije je pomagala poustvariti občutek skupnosti, ki je bil sestavni del TikTokove funkcije v živo.

Zaključek: Prilagajanje in uspeh v obdobju po TikToku

Prepoved uporabe TikTok je predstavljala velike izzive, vendar je podjetjem ponudila tudi priložnost, da ponovno ocenijo in okrepijo svoje strategije digitalnega trženja. S sprejetjem alternativnih platform in prilagajanjem novim praksam ustvarjanja vsebin bi lahko podjetja ohranila svojo povezavo s svojim občinstvom. To je bil dokaz odpornosti in prilagodljivosti, ki ju zahteva digitalna doba.

Pri krmarjenju po obdobju po TikTok-u je bila ključna ugotovitev za vsako podjetje pomembnost prilagodljivosti in pripravljenosti za razvoj. Ker platforme prihajajo in gredo, jedro uspešnega trženja ostaja sposobnost povedati prepričljivo zgodbo in pritegniti občinstvo na smiselne načine.

Digitalna krajina se bo zagotovo še naprej hitro spreminjala, vendar če ostanejo obveščena in agilna, lahko podjetja ne le preživijo, ampak tudi uspevajo, ne glede na okoliščine. In ko gremo naprej, je vznemirljivo razmišljati o novih možnostih in platformah, ki se bodo pojavile, pripravljene za podjetja, da jih raziskujejo in osvajajo.

Podjetja se lahko prilagodijo tako, da diverzificirajo svojo prisotnost v družbenih medijih, se osredotočijo na alternativne platforme, kot sta Instagram Reels ali YouTube Shorts, vlagajo v vplivno trženje in raziskujejo nastajajoče trende v družbenih medijih.

Medtem ko lahko prepoved TikTok predstavlja začetne izzive, lahko podjetja ublažijo njen vpliv s prerazporeditvijo virov na druge platforme, izboljšanjem svoje vsebinske strategije in ostanejo agilna, da se prilagodijo spreminjajočemu se okolju družbenih medijev.

Podjetja lahko uspevajo s spodbujanjem ustvarjalnosti in pristnosti v svojih vsebinah, sodelovanjem s svojim občinstvom na različnih platformah, izkoriščanjem uporabniško ustvarjene vsebine, sodelovanjem z vplivneži na različnih platformah in obveščanjem o industrijskih trendih in spremembah v vedenju potrošnikov.